KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Een vaak vergeten doelgroep. Ouders die psychisch niet lekker in hun vel zitten, hebben veelal de logische gedachte om hun kinderen te beschermen. Ze proberen ze juist zo min mogelijk te belasten met hun problemen en vertellen niet wat er aan de hand is. Feit is dat dit juist een averechts effect heeft. Kinderen snappen niet goed wat er aan de hand is, maar voelen feilloos aan dat er iets met mama of papa is. Hoe jong ze ook zijn. Kinderen kunnen hun eigen waarheid gaan creëren met een eindeloos grote fantasie. Zo kunnen ze denken dat het hun schuld is dat mama moet huilen en willen veel voor mama zorgen.

Kinderen hebben veel gedachten en gevoelens over de situatie met mama en papa thuis en het is noodzakelijk voor hun ontwikkeling om deze een plekje te geven. Als je merkt dat mama wat somber kan zijn, laat je het wel uit je hoofd om te vertellen dat jij ook soms wat somber of bang bent. Daarom is het fijn als kinderen hun zorgen kunnen (leren) uitspreken bij een professional. De therapeut kan ook uitleg geven over wat er met mama of papa aan de hand is, zodat ze leren dat het niets met hen zelf te maken heeft. In het gesprek is er ook nog aandacht voor een stukje ‘zelfzorg’. Lukt het ze om te concentreren op school? Nemen ze vriendjes mee naar huis? Gaan ze onbezorgd buitenspelen? Ook bij oudere kinderen is een kopp-gesprek belangrijk. Er zijn jongeren die het lastig vinden om uit huis te gaan, omdat ze het gevoel hebben dat ze hun vader of moeder in de steek laten. Het is belangrijk om deze gevoelens op tafel te krijgen en om te zetten in een realistische kijk op hun leven.

KOPP-gesprekken zijn bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 25 jaar en kunnen ook los van de ouder-kind behandeling ingezet worden.