Voorlichting voor zwangeren

Ter voorbereiding op het ouderschap en de prille periode met je baby

Je bent zwanger. Het krijgen van een kindje is een spannende gebeurtenis. “Je leven verandert”, hoor je vrienden en kennissen veelvuldig zeggen. Eigenlijk heb je geen idee wat je te wachten staat bij een eerste kindje. De baby komt zonder gebruiksaanwijzing en ‘even oefenen’ is er niet bij. En dat terwijl het een grote verantwoordelijkheid is en de eerste maanden van een nieuw leven zeer kwetsbaar zijn.

Op babyles
Waarom ook niet? Een avond waarin je verteld wordt wat je te wachten staat als het ouderschap om de hoek komt kijken. Dan hebben we het niet alleen over de slapeloze nachten, de andere rolverdeling tussen jou en je partner en die pittige bevalling. Wat verandert er in je hoofd tijdens de zwangerschap? Wat is belangrijk in het contact in de eerste weken met je baby? Hoe zorg je dat er een gezonde relatie met je kind tot stand komt? Wat is het belang van huid-op-huidcontact? Waarom is het belangrijk om stress tijdens de zwangerschap en bij je kindje te vermijden? Dit en nog veel meer, vertelt drs. Karlijn Arntz (orthopedagoog) je op één avond.

“Helemaal top, aanrader voor iedere aankomende ouder” (Lisanne & Danny Verhoef)

Je bent al moeder
Als je al moeder bent, weet je bij de komst van een volgend kindje wat je kan verwachten en hoe jij het ouderschap tot nu toe ervaren hebt. Toch kan het zijn dat je enigszins onzeker bent over de toekomst, omdat je wat minder positieve ervaringen hebt gehad bij je eerste kindje. Angst voor opnieuw een huilbaby of sombere gedachten kunnen je behoorlijk uit het veld slaan.
Kortom, een goede voorbereiding op de bijzondere eerste periode met je baby is nooit weg!

Inhoud van de avond
De avond wordt gecombineerd met de voorlichting over de bevalling, verzorgd door de verloskundige. Na de pauze geeft Karlijn Arntz antwoord op de volgende vragen:
• Wat verandert er in je hersenen gedurende de zwangerschap?
• Waarom moet je zoveel mogelijk proberen stress te vermijden bij jezelf en je baby?
• Waarom is knuffelen met je baby (huid-op-huidcontact) zo belangrijk in die eerste maanden?
• Wat houdt precies de hechtingsrelatie in die je met je kindje moet vormen?
• Wat is het verschil tussen vader- en moederschap?
De avond wordt afgesloten met praktische tips.

Voor wie?
De avond is bedoeld voor zwangere vrouwen met hun partners.

Praktische informatie

De volgende infoavonden staan gepland:
– 27 januari 2021, Kesteren
– 9 maart 2021, Kesteren
– 21 april 2021, Kesteren
– 2 juni 2021, Kesteren
– 14 juli 2021, Kesteren
– 6 oktober 2021, Kesteren
– 17 november 2021, Kesteren
– 5 januari 2022, Kesteren

Let op: in de gemeente Tiel zijn er momenteel geen informatieavonden gepland in verband met de maatregelen rondom Covid-19.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Locatie TielEerstelijnscentrum Tiel (ECT), Dodewaardlaan 5
Locatie Kesteren:  Kraamzorg Betuwe en Gelderse Vallei, Nedereindsestraat 30b

Zwangeren uit gemeente Tiel en Neder-Betuwe kunnen zich via hun verloskundige opgeven voor de voorlichting. Woon je in een andere gemeente, kun je je aanmelden via onderstaand contactformulier. Kosten zijn dan 15 euro.

    Avond voor zwangeren